Rijbewijskeuring wordt eenvoudiger

Mensen die bij hun rijbewijs gekeurd moeten worden voor een aandoening hoeven niet altijd meer naar een onafhankelijke arts. In sommige gevallen kunnen ze hiervoor terecht bij hun eigen arts of specialist, mits deze hieraan mee willen werken.

Veranderingen
Op dit moment kunnen alleen mensen met een hartkastje of nierschade gegevens van de eigen specialist insturen. Minister Schultz van Haegen heeft laten weten in een brief aan de Tweede Kamer dat vanaf dit voorjaar mensen met oogaandoeningen, spierziekten, slaapproblemen en bepaalde vormen van dementie gegevens van hun eigen specialist kunnen insturen. Verder worden voor de mensen met epilepsie en de mensen die een TIA hebben gehad de rijbeoordelingseisen ook versoepeld. Daarnaast wordt het invullen van de Eigen verklaring beter uitgelegd.

Te hoge kosten
De keuring door een onafhankelijke arts is vaak duur en omslachtig en wordt daarom in deze gevallen niet meer noodzakelijk. Vanaf dit voorjaar mogen de mensen informatie van hun eigen medisch specialist opsturen naar het CBR.  Aan de hand hiervan bekijkt het CBR of de man of vrouw nog mag autorijden. De eigen specialist moet hier wel aan mee willen werken en de betrokkene zelf moet ook toestemming geven.

Advies Gezondheidsraad
De regels worden aangepast op advies van de Gezondheidsraad. Om te voorkomen dat er vanuit verkeersveiligheidsperspectief strenge eisen worden gesteld dan nodig is laat de minister zich door deze raad adviseren.  “Het is belangrijk dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het verkeer, maar ik vind het ook belangrijk dat de eisen niet strenger zijn dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Door de procedure makkelijker en goedkoper te maken, helpen we mensen om langer mobiel te blijven”, zo legt de minister uit in de Telegraaf.

Leave a Reply