Nieuw bij het CBR, het Trekkerrijbewijs (T-rijbewijs)

De overheid heeft bepaald dat vanaf 1 juli 2015 het trekkerrijbewijs/tractorrijbewijs (T-rijbewijs) ingevoerd gaat worden. Alle bestuurders van landbouw- en bostrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) zijn dan verplicht om dit rijbewijs te hebben. Indien zij niet in het bezit zijn van het T-rijbewijs mogen zij niet op de openbare weg rijden.

Waarom wordt het trekkerrijbewijs ingevoerd?

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er gebeuren nu relatief veel ongelukken met LBT’s en MMBS’en, waarbij vooral andere weggebruikers gevaar lopen.
Verder speelt het ook mee dat ieder voertuig al een rijbewijsverplichting heeft. Het T-rijbewijs is de laatste gemotoriseerde categorie die een rijbewijsverplichting krijgt. Daarnaast hebben bijna alle andere Europese landen al een T-rijbewijs.

Voor welke werktuigen is het trekkerrijbewijs verplicht?

Het T-rijbewijs is verplicht voor alle bestuurders van LBT’s en MMBS’en die op een openbare weg rijden. Een uitzondering hierop is als het LBT of MMBS voertuig die inclusief uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder is dan 1.30 meter en wordt gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Wanneer voertuigen binnen de uitzondering vallen, maar voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken moet de bestuurder ook in bezit zijn van het T-rijbewijs.
Voor het besturen van een heftruck die breder is dan 1.30 meter moet je op de openbare weg ook in het bezit moeten zijn van het T-rijbewijs. Ondanks het invoeren van het T-rijbewijs voor deze categorie zal de in de Arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks blijven bestaan.

Trekkercertificaat

Het trekkercertificaat is verplicht voor jongeren van 16 en 17 jaar oud die de trekker beroepshalve en op de openbare weg gebruiken. Het trekkercertificaat is geen officieel rijbewijs, maar een bewijs van vaardigheid die onder de arbeidsomstandigheden wetgeving (Arbowetgeving) valt. Houders van het trekkercertificaat hoeven hun T-rijbewijs niet te halen. De houders kunnen tot één jaar na invoering het certificaat, samen met een eigen verklaring het certificaat omwisselen voor het T-rijbewijs.
Ook is er een uitzondering voor mensen die hun B-rijbewijs voor de invoering van het T-rijbewijs hebben gehaald. Mensen die voor 1 juli 2015 in het bezit zijn van een B-rijbewijs zijn mogen met dit rijbewijs een LBT of MMBS voertuig besturen. Wanneer het rijbewijs binnen 10 jaar na ingang van het T-rijbewijs word vernieuwd, wordt categorie T automatisch bijgeschreven.
Indien je het B-rijbewijs na 1 juli 2015 haalt zal  het T-rijbewijs apart gehaald moeten worden om een LBT of MMBS op de openbare weg te mogen besturen.

Het trekkerrijbewijs examen

Het T-rijbewijs examen bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. De opleiding voor het T-rijbewijs kan bij een rijschool of via een school voor agrarische onderwijs worden gevolgd.
Het theorie-examen kan vanaf 15,5 jaar behaald worden en het praktijkexamen vanaf 16 jaar.

Theoriewinkel.nl is in het bezit van theoriemateriaal voor het trekkerrijbewijs.
Klik hier om direct uw theoriemateriaal te bestellen!

Leave a Reply