Nederland krijgt 14 nieuwe verkeersborden

Nederland krijgt vanaf 1 januari 2015 maar liefst 14 nieuwe verkeersborden in het verkeer. Dat blijkt uit een wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 dat minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen naar buiten heeft gebracht.

Volgens de minister zijn er een aantal situaties waarin de nieuwe verkeersborden bijdragen aan de duidelijkheid van het verkeer. Een voorbeeld is dat de nieuwe borden tram- of busbanen en de combinatie daarvan beter zouden weergeven. Ook is er duidelijkheid gecreƫerd over passeerstroken waarin landbouwvoertuigen rijden om ander verkeer te laten passeren.

Het CBR zal ruim van tevoren aan de uitgevers van verkeersleermiddelen en kandidaten aangeven vanaf wanneer de nieuwe borden opgenomen worden in de vragen van het theorie examen. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de nieuwe verkeersborden worden gevraagd tijdens het theorie examen.

Dit zijn de veertien nieuwe verkeersborden die per 1 januari 2015 worden opgenomen in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990:

F11 F11
Verplicht gebruik passeerstrook (rijstrook om ingehaald te kunnen worden), uitsluitend bestemd voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km/h. Geldt ook voor heftrucks, graafmachines e.d. Verboden voor andere bestuurders.
F12 F12
Einde verplicht gebruik passeerstrook voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25km/h.
F13 F13
Rijbaan of -strook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen. Verboden voor andere bestuurders behalve als ze een ontheffing hebben (bijvoorbeeld taxi's).
F14 F14
Einde busbaan of-strook.
F15 F15
Rijbaan of -strook uitsluitend ten behoeve van trams. Verboden voor andere bestuurders behalve als ze een ontheffing hebben (bijvoorbeeld taxi's).
F16 F16
Einde trambaan of-strook.
F17 F17
Rijbaan of -strook uitsluitend ten behoeve van lijnbussen en trams. Verboden voor andere bestuurders behalve als ze een ontheffing hebben (bijvoorbeeld taxi's).
F18 F18
Einde bus- en trambaan of -strook.
F19 F19
Verplichte rijbaan of -strook uitsluitend te behoeve van vrachtauto's en lijnbussen. Verboden voor andere bestuurders behalve als ze een ontheffing hebben (bijvoorbeeld taxi's).
F20 F20
Einde verplichte rijbaan of -strook voor vrachtauto's en lijnbussen.
F21 F21
Verplichte rijbaan of -strook uitsluitend ten behoeve van vrachtauto's.
F22 F22
Einde verplichte rijbaan of -strook voor vrachtauto's.
L20 L20
Uitwijkplaats rechts van de weg.
L21 L21
Uitwijkplaats links van de weg.
Leave a Reply