CBR Theorie examen Nieuwe Stijl

De klassikale theorie-examens waarbij kandidaten met z'n allen tegelijk naar één scherm kijken verandert. Er is een volledig nieuw examensysteem ontwikkeld waarbij elke kandidaatzijn eigen touchscreen heeft.

Op vrijdag 3 oktober is in het examencentrum Eindhoven het startschot gegeven en hebben de eerste kandidaten het vernieuwde examensysteem in gebruik genomen. Examencentra worden momenteel omgebouwd en begin 2015 is het nieuwe systeem overal geimplementeerd.


&nbsp

Hier lees je precies hoe het 'Nieuwe Stijl' theorie-examen in zijn werk gaat

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum en  vergeet niet een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer.

Op het examencentrum kan je het volgende verwachten

  • Op de CBR locatie meld je je aan bij de aanmeldzuil.
  • Vervolgens leg je je spullen zoals je telefoon, in één van de lockers in de wachtruimte.
  • Het oproepscherm in de wachtruimte geeft aan wanneer je je kunt melden bij de balie
  • 'Start theorie-examen', direct naast de ingang van de examenzaal. Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en vertelt aan welke tafel je kan plaatsnemen.
  • Daarna kun je het examen afleggen aan de opgegeven examentafel.

Het examen gaat als volgt:

  • Je logt in met je reserveringsnummer op een touchscreen.
  • Voordat het examen echt van start gaat, doorloop je een aantal oefenvragen.
  • Daarna begint je examen.

Het theorie-examen bestaat uit twee delen.

  1. Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
  2. Verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

In deze eerste fase kan er nog geen gebruik gemaakt worden van geluid tijdens het examen. In een latere fase kun je met oortjes van het CBR de vraagteksten beluisteren.

Ieder zijn eigen examen

Je legt je examen af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Waarin ieder voor zich zijn eigen examen aflegt in zijn eigen tempo. Je hebt per vraagtype een maximale tijd om een vraag te beantwoorden. Ben je sneller klaar dan de tijd die ervoor staat, dan kun je door naar de volgende vraag. Als je klaar bent kun je de zaal verlaten. Er is ook een mogelijkheid om een begeleid individueel examen aan te vragen, dan doe je examen in een ruimte met alleen een theoriemedewerker.
De uitslag

Na afloop van het examen krijg je niet alleen meteen de uitslag in beeld en ook kort de fout beantwoorde vragen. Dit kan je helpen om (eventueel samen met je opleider) het vervolgtraject te bepalen.

Leave a Reply