Hoe behaal je het trekkerrijbewijs?

Vanaf vandaag (1 juli 2015) moet je in het bezit zijn van het trekkerrijbewijs (T-rijbewijs) om een Landbouw- en bostrekker (LBT) en motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) te morgen besturen op de openbare weg.  Indien je voor 1 juli 2015 in het bezit was van het trekkercertificaat of het rijbewijs B hoef je geen examen te doen om het trekkerrijbewijs te behalen.  Iedereen die na 1 juli 2015 niet in bezit is van het trekkercertificaat of het rijbewijs B moet een theorie en praktijk examen doen. Maar wat moet je precies allemaal doen om het T-rijbewijs te ontvangen?

Theorie examen

Je moet het theorie examen hebben gehaald om praktijkexamen te mogen doen. Het theorie examen is de eerste stap in het behalen van je T-rijbewijs en wordt afgenomen bij het CBR.  Je kunt dit examen doen wanneer je 15,5 jaar oud bent.
In dit examen wordt je getoetst op de verkeersregels, verkeersinzicht en jou kennis over het voertuig. Dit gebeurt aan de hand van 50 meerkeuze vragen waarvan je er minimaal 37 (74%) goed moet hebben. Voor dit examen leermateriaal beschikbaar om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Ook via Theoriewinkel.nl is er theoriemateriaal beschikbaar, klik hier om het hele overzicht te zien.
Wanneer je geslaagd bent voor het theorie-examen is deze uitslag anderhalf jaar geldig. Het is daarom belangrijk dat je binnen anderhalf jaar praktijk examen doet.

Eigen verklaring

Om de weg op te mogen is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent. Voordat je examen doet is het daarom belangrijk dat je het formulier ‘Eigen verklaring’ invult. In de verklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Indien je één of meer vragen op dit formulier met ‘Ja’ beantwoordt moet je langs een arts op specialist. Deze arts maakt een aantekening op je eigen verklaring. Meestal kun je dan nog gewoon je rijbewijs halen. Alles over de eigen verklaring is hier terug te lezen.

Praktijk examen

Je mag praktijkexamen doen wanneer je 16 jaar oud bent, geslaagd bent voor het theorie examen en de eigen verklaring hebt ingediend. Tijdens het examen toetst de examinator of je veilig, zelfstandig rijdt en rekeninghoud met andere weggebruikers. Tijdens het examen wordt gelet op:

 • ● Of je veilig deelneemt aan het verkeer
 • ● Of je de verkeersregels correct toepast
 • ● Of je het voertuig goed beheerst
 • ● Of je besluitvaardig en sociaal rijdt
 • ● Of je voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers.

In dit filmpje is precies te zien hoe het praktijkexamen voor het T-rijbewijs in zijn werk gaat.

Voordat je praktijkexamen doet is het verstandig enkele lessen te volgen. Er zijn diverse rijscholen en scholen voor agrarisch onderwijs die pakketten met rijles aanbieden voor het halen van je Trekkerrijbewijs. Alle bekende opleiders voor het T-rijbewijs zijn hier terug te vinden. De daadwerkelijke kosten voor de pakketten zijn afhankelijk van de opleider waar jij de opleiding gaat volgen en het aantal lessen dat je nodig hebt.

Kosten

De kosten zijn voor iedereen verschillend en hangen af van de keuzes die je maakt. Indien je de gehele opleiding bij een opleider volgt kan het zijn dat je een pakket afsluit waar de theorie en/of praktijk bij inzit. Als je een precieze indicatie van de kosten wilt hebben kun je het beste contact opnemen met een opleider die bij jou in de buurt zit. Ook de onderstaande kosten kunnen afwijken van de prijzen die de opleider waar jij de opleiding  gaat volgen. Het theorie examen en de eigen verklaring kun je altijd zelf bij het CBR aanvragen. Voor het praktijkexamen moet het voertuig aan bepaalde eisen voldoen, waardoor het eigenlijk niet voorkomt dat dit examen zelf aangevraagd wordt. Indien je over een voertuig beschikt en dit examen wel zelf aan kan vragen, staan ook deze kosten vermeld. De kosten die het CBR rekent zijn:

      • ● Theorie examen :            € 40,-
      • ● Eigen verklaring:             € 27,50
      • ● Praktijkexamen:              € 235,-

Deze kosten zijn gebaseerd op standaard examens en een eigen verklaring die je via internet aanvraagt. De prijzen kunnen daarom in de praktijk iets afwijken. Ook kan het voorkomen dat de prijzen in de toekomst wijzigen. Deze prijzen moet je daarom zien als een richtlijn.

Wil je weten of jij het trekker rijbewijs moet halen? Of wil je meer informatie over deze regelverandering? lees dan dit bericht.

Leave a Reply